Den stumme gutten av Parinoush Saniee (Ebok)
Ebok

Den stumme gutten (Ebok)

Forfatter:

Nina Zandjani (Oversetter)

Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.

Last ned utdrag    

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2013
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filstørrelse: 1.0 MB
Filformat: EPUB
Forlag: Font Forlag
Språk: Bokmål
Originaltittel: Pedar-e aan digari
Oversatt av: Zandjani, Nina
ISBN/EAN: 9788281692725
Kategori: Romaner
Omtale Den stumme gutten

Saniee, kvinnen bak Irans mestselgende samtidsroman er tilbake med en ny gripende roman. Den unge mannen Shahab feirer sin tyveårsdag og minnes sin vanskelige barndom. Dagmammaen som passet ham, hadde ikke persisk som morsmål, hun snakket til ham på azeri, en tyrkisk dialekt. Forvirret av språkene omkring seg, lar Shahab være å snakke. Alle tror han er stum, og fetteren stempler ham derfor som «tulling». Historien blir vekselvis fortalt av moren Maryam og Shahab. Moren prøver å forstå sønnens utagerende oppførsel. Shahab føler seg ofte ydmyket av faren i andres nærvær, særlig når moren reiser bort. Storebroren Arash er den kloke og skoleflinke i familien. Når Shahab observerer og sammenlikner farens forhold til storebroren, begynner han å tro at «gode» og «intelligente» barn som Arash er sine fedres sønner. Barn som han selv derimot, de som er «klønete» og «problematiske», må være sine mødres sønner. I siste instans er det bestemorens forståelse som gir ham motet til å snakke.

Til toppen

Andre utgaver

Den stumme gutten
Bokmål Innbundet 2013
Den stumme gutten
Bokmål Nedlastbar lydbok 2023
Anmeldelser Den stumme gutten

«En dypest sett nokså rystende bok ... Shahabs virkelighetsbilde er uvanlig godt skildret, med et barns særegne fortolkning av de voksnes handlinger. Det blir et vakkert psykologisk portrett av en gutt som er lammet av angst. ... Det gode med denne boka er at ingen egentlig er slemme eller snille. Alle er ofre, både for et undertrykkende system og sitt eget ubevisste sjeleliv. Det gjør boka til et nydelig barneportrett – og etter hvert en kunstnerroman. Shahab tegner, han ser alt i farger, selv språket og ordene.»

Cathrine Krøger, Dagbladet

«Gripende ... en pinefull barndom i ayatollahenes Iran, med deres revolusjonskomiteer og moralpolitimenn luskende bak hver busk.»

Jan Askelund, Stavanger Aftenblad

«Dette er en vakker bok om den vesle gutten Shahab som tror han er stum og dum»

BJØRN HOELSETH, Sandefjords Blad

«Når jeg leser en slik bok, tenker jeg på hvor viktig det er for alle mennesker å få anerkjennelse fra dem rundt oss....Du må være laget av stein hvis ikke denne boken berører deg.»

Liv Gade, Familien

Til toppen

Om forfatter

Panrinoush Saniee (f.1949) er fra Teheran. Hun er utdannet psykolog og har en master i pedagogikk. Hun har hatt en rekke fremtredende stillinger innen psykologi og ledelse i det iranske statsapparatet.