Fordi overlevelse ikke er nok (Heftet)

Forfatter:

Kirsti Vogt (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 378
Forlag: Font Forlag
Språk: Bokmål
Originaltittel: Station 11
Oversatt av: Vogt, Kirsti
ISBN/EAN: 9788281694019
Kategori: Romaner
Omtale Fordi overlevelse ikke er nok

Den berømte skuespilleren Arthur Leander får hjerteinfarkt mens han står på scenen og spiller Kong Lear. Senere samme kveld begynner sivilisasjonen å bryte sammen i kjølvannet av en influensapandemi. Sykehusene oversvømmes av døende pasienter, og livet går i oppløsning. Tjue år senere turnerer Kirsten Raymonde sammen med truppen Den omreisende symfoni til små bosetninger av overlevende. På vogna deres står en replikk fra Star Trek: «Fordi overlevelse ikke er nok». Skuespillerne og musikerne risikerer alt i kunstens og menneskelighetens navn. Men så kommer de til St. Deborah by the Water, der de treffer på en voldelig profet som truer alle som vil flykte. På kryss og tvers av tid og sted, skildrer romanen livet før og etter pandemien. Gradvis avdekkes skjebnens krumspring, som forbinder dem alle. Fordi overlevelse ikke er nok er en postapokalyptisk roman om kunst, erindring og ærgjerrighet, om den tvingende nødvendigheten av mellommenneskelige forhold, om berømmelsens flyktige vesen og om skjønnheten i verden slik vi kjenner den. [TERNINGKAST 5] «Nydelig og fascinerende ... svært vanskelig å legge fra seg. - Dagbladet «Mer ømhet enn satire i en befriende annerledes katastroferoman.» - Aftenposten

Til toppen

Andre utgaver

Anmeldelser Fordi overlevelse ikke er nok

«En nydelig og fascinerende roman … svært vanskelig å legge fra seg.»

 
Marie L. Kleve, Dagbladet

«Tilgjengelig og engasjerende ... Lavmælt og finstemt ... minner oss om at det vi omgir oss med, er klenodier, også det vi har glemt å verdsette, og at side om side med de små hverdagsmiraklene lever kunsten, kjærligheten og vennskapet.»

 
Brita Strand Rangnes, Stavanger Aftenblad

«Mer ømhet enn satire i en befriende annerledes katastroferoman ... I tillegg til å behandle klassiske temaer som erindring, tap og forgjengelighet setter Mandel i gang interessante refleksjoner rundt estetiske erfaringer.»

Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten

«Emily St. John Mandel setter sitt personlige og poetiske preg på en genre det er vanskelig å briljere i etter Cormac McCarthys «The Road»... personlig og medrivende»

Anne Cathrine Straume, NRK

«Godt gjennomført katastroferoman kaster et poetisk tilbakeblikk på verden av i dag... Mandel skriver så visuelt og klart at man ser alt for seg... Hun plasserer seg i sjiktet med smarte nye samtidsfortellere som Gillian Flynn. Kompositorisk puster hun «Game of Thrones»-forfatter George R.R. Martin i nakken … Kontrasten mellom før og nå, vår gamle og den nye verden uten vant teknologi, gir boken mange poetiske scenarioer som overgrodde biler i kø og klesvask på flyterminalen.»

Susanne Hedemann Hiorth, Dagens Næringsliv

«Svært vellykket, genuint original fortelling om kunst, kjærlighet og sivilisasjon i tida før og etter den virkelig store katastrofen... godt, tilsynelatende enkelt skrevet, og mesterlig komponert... Å gjøre en så sivilisasjonsdissekerende leksjon så positivt oppløft ende, er en bragd i seg selv».

Gerd Elin Sandve, Dagsavisen

Til toppen

Om forfatter

Emily St. John Mandel (f. 1979) er født i British Columbia i Canada. Hun har tidligere utgitt romanene Last Night in Montreal, The Singer's Gun, og The Lola Quartet. Station Eleven er nominert til en rekke priser, bl.a. National Book Award og PEN/Faulkner Award.