Fred og fare av Ståle Yttrehus (Ebok)
Ebok

Fred og fare (Ebok)

historien om en norsk soldat i internasjonale operasjoner

Forfatter:

Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.

Last ned utdrag    

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2013
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filstørrelse: 1.0 MB
Filformat: EPUB
Forlag: Font Forlag
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788281692572
Kategori: Debatt
Omtale Fred og fare

En oppsiktsvekkende dokumentarbok som gir et førstehånds innblikk i Norges fredsbevarende styrker og norske soldaters krigsinnsats i utlandet. Asbjørn Grande har jobbet itil sammen mer enn ti år i internasjonale operasjoner for FN og NATO. Han har tjenestegjort i Libanon, på Balkan og i Afghanistan. I denne dokumentarboken forteller han åpenhjertig om sitt arbeid med å rydde minefelt, finne veibomber, søke etter bilbomber, avsløre selvmordsbombere og lokalisere massegraver. Han legger ut om stygge og farlige episoder, men også om spennende og gode opplevelser, ikke minst om samspillet mellom hund og soldat. Grande er ekspert på opptrening av hunder til søk etter miner, bomber og lik. Opplevelsene som skildres er i stor grad representative for den fredsinnsats mange tusen nordmenn har nedlagt i løpet av de siste 30 årene - ofte med fare for eget liv og egen helse.

Til toppen

Anmeldelser Fred og fare

«Mange tusen nordmenn har deltatt i fredsbevarende oppdrag i regi av FN og NATO de siste tiårene. Hvis man regner med deres familie og nære venner, er en relativt stor andel av befolkningen berørt ... Boken er både et interessant vindu til soldatenes verden, og en viktig påminnelse om de menneskelige kostnadene ved å sende folk ut til krigssoner.»

Sten Inge Jørgensen, VG

«Et viktig dokument om noe som vi dessverre har fått lite offisiell kunnskap om … full av uhyggelig detaljer fra en verden av hat og motsetninger som nesten ikke er til å fatte … Sjelden leser man om en så umenneskelig, iskald kalkulert råskap. Det er kanskje ikke så merkelig at enkelte som opplevde dette, fortsatt sliter med problemer.»

Johan O. Jensen, Adresseavisen

«Fred og Fare gir et nyansert og troverdig bilde fra innsiden».

Trond Blikø, Trønder-Avisa

Til toppen

Om forfatter

Ståle Yttrehus (f. 1950) er en kjent stemme fra NRK radio, der han var programleder i «Midt i trafikken» på 1980-tallet og i «Nitimen» og «Reiseradioen» på 1990-tallet, samt i «Helgestart» på 2000-tallet. Fra år 2000 har han i tillegg arbeidet som nyhetsjournalist for radio og TV i NRK Trøndelag.

Etter ett års tjeneste for FN i Libanon i 1982, der han bl.a. hadde ansvar for den norske militære radiostasjonen, «Radio Norbatt», tok han initiativet til dannelsen av «Radio Motor» i Drammen. Der var han redaktør og daglig leder til han begynte i NRK i 1985.

Fred og fare er forfatterens andre bok. I 2009 ga han ut biografien Erja - i livets tjeneste. Han ble kjent med hovedpersonen i denne boken, Asbjørn Grande, under sitt opphold i Libanon i 1982.