Kongo av David van Reybrouck (Ebok)
Ebok

Kongo (Ebok)

historien om Afrikas hjerte

Forfatter:

Guro Dimmen (Oversetter)

Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.

Last ned utdrag    

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2011
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filstørrelse: 2.0 MB
Filformat: EPUB
Forlag: Font Forlag
Språk: Bokmål
Originaltittel: Congo
Oversatt av: Dimmen, Guro
ISBN/EAN: 9788281691544
Kategori: Debatt
Omtale Kongo

Kongo er en mesterlig beretning om en monumental del av verden, skrevet av den belgiske kulturhistorikeren og forfatteren David van Reybrouck. Han tar leseren med på en opplevelsesreise gjennom historien til folket og landskapet - og den mektige elven som har gitt området navn og næring. Forfatteren innleder sin fortelling i 1870-årene og gir nærgående innblikk i konsekvensene av slavehandel og gummiproduksjon på slutten av 1800-tallet, det belgiske koloniveldet, kampen for uavhengighet, Lumumbas tragiske liv og Mobutus diktatur, og forklarer årsakene til krigene som har herjet landet fra 1996 til nå - de dødeligste konfliktene siden annen verdenskrig. Boken bygger på ukjent arkivmateriale og omfattende reisevirksomhet i Sentral-Afrika som kaster unikt lys over en rik og svært kompleks historie.

Til toppen

Andre utgaver

Kongo
Bokmål Heftet 2012
Kongo
Bokmål Innbundet 2011

Flere bøker av David van Reybrouck:

Anmeldelser Kongo

«David Van Reybroucks fantastisk flotte bok om Kongo er rett og slett en begivenhet og et must for enhver samfunnsinteressert. (...) en sjelden fortellerevne (...) Boken er besettendelesning, kunnskapsrikt, med små detaljer og lange linjer, personlige møter med mennesker fra Van Reybroucks mange reiser og kontakter i landet.»

 
Guri Hjeltnes, VG

«Forteller Kongos historie så blendende godt … makter å holde klart for leseren de store perspektivene samtidig som historien belyses av kilder på individnivå, intervjuer, brev, dagbøker ... Sømløst beveger han seg mellom de ulike nivåene i fortellingen, de belyser hverandre og inngår i en fascinerende, men dessverre tungt deprimerende helhet. Afrikas store hjerte blør.»

 
Alf Kjetil Igland, Fædrelandsvennen

«Er det virkelig nødvendig med enda flere bøker om Kongo? Ja er svaret, og det er jeg overbevist om etter å ha lest belgiske David van Reybroucks «Kongo. Historien om Afrikas hjerte» (...) Dette er et stort verk i dobbelt forstand, her er mennesker og storpolitikk, her føler vi en viktig del av Afrika på pulsen, her lærer vi om makt og grådighet fra innenlandsk elite og utenlandske stater og selskaper, og alt er fortalt med innlevelse, respekt og litterær kraft. Kjøp og les! (...) David van Reybrouck har gått grundig til verks, som det sømmer seg en arkeolog og historiker, og her fines mange og opplysende kart, rikholdig kildefortegnelse og et solid noteverk. Men han har også en annen bakgrunn som gjør boka til en opplevelse å lese: Han er skjønnlitterær forfatter, dramatiker, samfunnsdebattant og leder av ytringsfrihetsorganisasjonen PEN i Belgia (...) I tillegg til van Reybroucks enestående fortellerevne, må det være at han mer bevisst enn noen andre har bestrebet seg på å løfte fram afrikanske stemmer (...) Det storslåtte ved denne boka er at den ikke bare handler om bisarre tilfeller av brutalt vanvidd. Mange til dels uforståelige forhold blir forklart ut fra en egen rasjonalitet og et kongolesisk univers, som de færreste med vestlig bakgrunn har forsøkt å trenge inn i. Men aller mest har boka verdi fordi den ikke bare handler om Kongo og et unikt tilfelle i Sentral-Afrika, men velger seg landet som et utsiktspunkt for å forstå hele verdenshistorien gjennom de siste 150 åra. Derfor blir vi gjennom små og store historier minnet om hvordan Kongo – og hele Afrika – er formet i samspill og konflikt med omverdenen.»

Tore Linné Eriksen, Klassekampen

"Et verk som overgår det meste av alt som er skrevet om denne del av verden"

Svein Johs Ottesen, Aftenposten

«En mektig leseopplevelse ... Sjelden leser man et så rystende dokument om et stykke av bestialitetens historie, samtidig som man frydes over denne innsikten og makeløse fortellerevnen.»

Stein Roll, Adresseavisen

"David van Reybrouck har fanga løyndomen i forteljarkunsten, forført han og gjort han til sin i soga om «Afrikas hjarte», landet Kongo. (...) Van Reybrouck er ein noggrann og skarp observatør, fører ein poetisk penn og har ei evne til å trengje så langt ned i djupnene at dette vert ei reise som meir enn noka anna avslører løyndomane om tilhøvet mellom Europa og Afrika og får lesaren til å skjøne tragedien og kan hende også årsakene til dei katastrofane som har heimsøkt landet. (...) Les boka, seier eg. Det er eit påbod!"

Karsten Alnæs, Dag og Tid

"Mørkets hjerte. Utrota varenda jävel. Et lite drap i Kongo. Det finnes mange bøker som på forskjellig vis speiler en del av verden som for oss fremstår som fundamentalt fremmed og fascinerende skremmende. Og denne nesten seks hundre sider tykke boken; litt historisk verk, litt reiseskildring, litt kritisk essay, følger godt etter -- i en medrivende språkføring om et opprivende emne, både før, under og etter kolonitiden. Boken er blitt en megabestselger i sitt hjemland, og passer også for norske øyne."

Audun Vinger, Vinduet

Til toppen

Om forfatter
DAVID VAN REYBROUCK (f. 1971) er kulturhistoriker, arkeolog og forfatter. Han er utdannet ved universitetene i Leuven, Cambridge og Leiden. Han debuterte i 2001 med reportasjeboken De plaag fra Sør-Afrika. Han har siden utgitt en rekke romaner, skuespill og dokumentarbøker.