Leonardo da Vinci (Innbundet)

Forfatter:

Lene Stokseth (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 608
Forlag: Font Forlag
Språk: Bokmål
Originaltittel: Leonardo da Vinci
Oversatt av: Stokseth, Lene
ISBN/EAN: 9788281694958
Kategori: Biografier
Omtale Leonardo da Vinci

Leonardo di ser Piero da Vinci ble født 15. april 1452 i landsbyen Vinci utenfor Firenze og var en av de største og mest mangesidige begavelser europeisk kultur har fostret. Han var blant annet maler, billedhogger, musiker, dikter, arkitekt, ingeniør, oppfinner og vitenskapsmann. Da Vinci døde i Frankrike 2. mai 1519.

Walter Isaacson er en av verdens fremste sakprosaforfattere, og hans bestselgende biografi om Leonardo da Vinci omtales som et mesterverk av flere anmeldere – og er regnet for å være det ypperste som er skrevet om renessansemennesket fra Vinci.

Biografien er basert på tusenvis av sider fra Leonardo da Vincis forbløffende (og speilvendte) notatbøker og på nye funn om hans liv, studier og kunst. Isaacson bringer oss nærmere Leonardo i en fortelling som kaster nytt lys over mennesket, kunstneren, vitenskapsmannen og oppfinneren. Leonardo da Vinci var et «uekte» barn, han var homoseksuell, vegetarianer, venstrehendt, rastløs og opprørsk. Man kan si at han var forut for sin tid, både i liv og gjerning. Blant hans mange etterlatte tegninger og oppfinnelser var helikopteret, stridsvognen, fallskjermen, optikken, kulelageret og mye annet.

Den omfangsrike boken inneholder et hundretalls illustrasjoner, blant annet hele Leonardo da Vincis maleriproduksjon og et stort antall tegninger og skisser, foruten kart og bilder fra hans samtid.

Til toppen

Interessant og underholdende om mennesket bak renessansens universalgeni.
Arne Dvergsdal, Dagbladet
Anmeldelser Leonardo da Vinci

«Interessant og underholdende om mennesket bak renessansens universalgeni.»

 
Arne Dvergsdal, Dagbladet

«Leonardo da Vinci fjetrer verden hver dag. Daglig flommer turister gjennom Louvre fram til salen med «Mona Lisa». Det er lange køer i Uffizi-galleriet i Firenze og i Det sixtinske kapell i Vatikanet for å se taket, eller «Nattverden» i Milano. Hans motiver finnes på T-skjorter og henger på mang en vegg i billig reproduksjon, som «Den vitruviske mann» eller «Adams skapelse». Renessansemennesket Leonardo da Vinci lever med oss, daglig. Derfor er det opplagt marked for denne boken også her hjemme, for de mange reiseglade nordmenn. Det er en bok med flere av den amerikanske sakprosasjangerens knagger, som en pirrende oversikt over hovedpersoner - fra moren og faren til Leonardo da Vinci til konger, pave, krigsherre, mesener, vitenskapsmenn - et bredt og frodig personalgalleri som Isaacson fråtser i å skildre. Her er pedagogisk oversikt over viktige perioder og tidslinje. Riktig en bruksbok ... skrevet med entusiasme og begeistring ... boken er velorganisert i 33 kapitler, lett tilgjengelig og i partier forfriskende. ... Mannen er rett og slett tiltrekkende. For leseglade folk som legger ut på en reise der Leonardo da Vinci finnes, kan denne boken være et godt første selskap.»

Guri Hjeltnes, VG

Til toppen

Om forfatter

Walter Isaacson (f. 1952) er amerikansk journalist og forfatter. Han er professor i historie ved Tulane University. Han har vært president i Aspen Institute, styreformann i CNN og ansvarlig redaktør i Time Magazine. Han har tidligere skrevet biografier om blant andre Steve Jobs, Benjamin Franklin og Albert Einstein.