Mansours øyne (Innbundet)

Forfatter:

Egil Halmøy (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 160
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Les yeux de Mansour
Oversatt av: Halmøy, Egil
ISBN/EAN: 9788202666484
Kategori: Romaner
Omtale Mansours øyne

Riyadh i Saudi-Arabia. Mansour al-Jazaïri er på vei til å bli halshugget for blasfemi foran en rasende menneskemengde i sentrum av byen. Hans trofaste venn Hussein – fortelleren – er hjelpeløst vitne til henrettelsen, mens folk roper Gassouh! Gassouh! og forlanger den dømtes hode. Det er en tid da urgamle ritualer utspiller seg mellom skyskrapere og på mobilskjermer i luftavkjølte kjøpesentre. Hvem er Mansour? En praktfull tulling som kjører rundt i ørkenen i en rød Camaro, etterkommer av emiren Abdelkader som kjempet mot den franske kolonimakten i Algerie på 1800-tallet? Han vanker i det lille miljøet av expats – diplomater, hjelpearbeidere, forretningsfolk – og overværer i fylla et besøk av den franske presidenten François Hollande. Han vikler seg inn i et håpløst og smertefullt kjærlighetsforhold, og vender stadig tilbake til en annen Mansour, Mansur al-Hallaj, en sufi-mystiker som ble henrettet i år 922.

Mansours øyne er en lyrisk beretning om skjebnen til et enkeltmenneske som har gått seg vill i en islamsk samtid der fortidens mystikk og brutalitet ikke slipper taket, der fanatisme og lengselen etter religiøs uskyld stadig kjemper om menneskenes sjel.

«Mansours øyne er fengslende skrevet og forsvarer sufismen mot en mørk og voldelig islam. Mektig, subtil og praktfull.» – Le Figaro

«Kapitalismen og religiøs fanatisme kolliderer i Girods glitrende beretning om én manns kjetteri og forestående henrettelse.» – Publishers Weekly

Til toppen

Om forfatter

Ryad Girod (f. 1970) er en algerisk matematiker og forfatter. Han har undervist i Riyadh og i Paris, og bor nå i Alger. Girod debuterte som romanforfatter i 200. Han blir regnet til det som av fransk presse blir kalt «oktobergenerasjonen», forfatterne som var unge under oktoberopptøyene som rystet Algerie i 1988. Mansours øyne er hans tredje bok og er blitt oversatt til flere språk. For den fikk Girod Prix Assia Djébar til fremme av algerisk litteratur.