Noen kjenner mitt navn (Innbundet)

Forfatter:

Stian Omland (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 474
Forlag: Font Forlag
Språk: Bokmål
Originaltittel: The book of negroes
Oversatt av: Omland, Stian
ISBN/EAN: 9788281690394
Kategori: Romaner
Omtale Noen kjenner mitt navn

Noen kjenner mitt navn er en storslagen historisk roman som spenner over tre kontinenter og to århundrer. Men denne prisbelønte boken er fremfor alt en hjerteskjærende beretning om livet til Aminata Diallo, en elleve år gammel jente som blir bortført fra sin landsby i Vest-Afrika og tvunget om bord i et slaveskip med kurs for South Carolina. Etter å ha jobbet på en indigoplantasje i mange år blir hun videresolgt, men klarer å flykte fra sin eier i New York, der hun havner midt i den amerikanske uavhengighetskrigen mot britene. Mange dramatiske begivenheter senere befinner hun seg nok en gang om bord i en seilskute på Atlanterhavet. Men nå er hun fri og på vei bort fra et land hun helst vil glemme, med kurs for et hjemland som ikke lenger finnes. Lawrence Hill har med Noen kjenner mitt navn skapt et levende og troverdig bilde av slaveriets grenseløse ondskap og menneskets ukuelige livskraft. Boken er blitt hyllet av et samstemt internasjonalt kritikerkorps, og har innbrakt forfatteren The Commonwealth Writers' Prize, som deles ut til den beste boken skrevet på engelsk i et av Samveldets 53 land. LAWRENCE HILL, kanadisk forfatter og journalist, har tidligere skrevet flere romaner og dokumentariske bøker. I 2007 utga Font dokumentarboken Desertørens beretning - historien om en amerikansk soldat som stakk av fra krigen i Irak, skrevet i samarbeid med Joshua Key. "Lawrence Hills uhyre imponerende historiske verk er fullstendig oppslukende og fortjener en stor internasjonal leserkrets." - Washington Post "En praktfullt skrevet, fiktiv slaveberetning ... befolket av livfulle skikkelser og gjengitt med fascinerende detaljrikdom." - New York Times

Til toppen

Andre utgaver

Noen kjenner mitt navn
Bokmål Ebok 2011
Noen kjenner mitt navn
Bokmål Heftet 2010
Anmeldelser Noen kjenner mitt navn

«... stolt, høyreist litteratur om enkeltmenneskets følelse av egenverdi i kontrast til omgivelsenes brutale undertrykkelse ... båret frem av ekte indignasjon og fortellerglede.

VG

«Fortellingen er opprørende langt inn i margen (…) Lawrence Hill klarer likevel å holde balansen mellom historiske fakta, underholdning og dramatikk. Han mesker seg ikke i grusomhetene.»

Dagbladet
Stavanger Aftenblad

"Skakende roman ... Forfatteren har en velutviklet evne til å engasjere leseren, og Aminatas historie vil få stille seg likegyldig til."

Aftenposten

”Det er kontrastkombinasjonen av ondt og godt, stygt og vakkert som gjør denne boka til et stort stykke litteratur. Aminata er en ordentlig heltinne … vi både tror på henne og blir begeistret imponert.”

Gudbrandsdølen Dagningen

"Det føles nesten som et privilegium å få lov til å følge med på Aminatas lange reise. Dette er en roman jeg har fått mye igjen for å lese."

Bok og Samfunn

”Meena er en skikkelse og et menneske som tar bolig i deg som leser. Det er sterke følelser som settes i sving. Historien er fengslende, sårende, rørende, sinneframbringende og den er skrevet i et lett og godt flytende språk. Det er ikke lett å legge boken fra seg ... anbefales på det varmeste. Til ettertanke og horisontutvidelse.”

Varden

”… storslagen historisk roman.”

Porsgrunn Dagblad

Noen kjenner mitt navn er et mesterverk, dristig og imponerende i sitt geografiske, historiske og menneskelige omfang, overbevisende i sin detaljrike fortellerkunst og nødvendig i sin fremmaning av den virkeligheten som skjuler seg bak sporene historien har etterlatt seg.”

The Globe and Mail

“Et sted rundt side 389 i Lawrence Hills Noen kjenner mitt navn skjønte jeg at jeg var blitt så fullstendig oppslukt av hans mesterlige fortelling om Aminata Diallos harde liv og grufulle tid at jeg hadde glemt at jeg leste en roman. Men det gjorde jeg. Og den er gnistrende god (…) Aminata er en forbløffende litterær skikkelse.”

Literary Review of Canada

Til toppen

Om forfatter

Lawrence Hill, kanadisk forfatter og journalist, er sønn av en svart far og en hvit mor. Historien om deres møte og liv i Canada er skildret i Hills erindringsbok, bestselgeren Black Berry, Sweet Juice: On Being Black and White in Canada (2001). Hill har tidligere skrevet flere romaner og dokumentariske bøker, og er filmskaper. I 2007 utga Font dokumentarboken Desertørens beretning – historien om en amerikansk soldat som stakk av fra krigen i Irak, skrevet i samarbeid med Joshua Key.