Prinsesse Bari (Innbundet)

Forfatter:

Jarne Byhre (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 236
Forlag: Font Forlag
Språk: Bokmål
Originaltittel: Barideki
Oversatt av: Byhre, Jarne
ISBN/EAN: 9788281692879
Kategori: Romaner
Omtale Prinsesse Bari

Ungjenta Bari blir født i Nord-Korea, men for sine foreldre, som ønsket seg en sønn, er hun bare en byrde. Etter å ha mistet sin familie i 1990-årenes sult- og flomkatastrofer må hun flykte fra landet. Hun søker tilflukt i Kina, før hun smugles videre med skip til London, hjertet i det gamle britiske imperiet som i kjølvannet av 11. september og Irak-krigen syder av etniske, religiøse og språklige spenninger. Omgitt av illegale innvandrere fra hele verden, tar Bari seg jobb som massøse. Men hun kan mer enn å lindre fysiske plager. Fra sin bestemor har hun arvet evnen til å sette seg inn i andre menneskers lidelse, og til å reise gjennom drømmer til fortiden og fremtiden. Mens hun selv utsettes for ulidelige prøvelser etter å ha mistet mann og barn, tyr den unge kvinnen fra verdens utkant til eldgammel koreansk sjamanisme for å finne livseliksiren som kan bringe fred og forsoning til døde og levende.

Til toppen

Sterk og eksepsjonelt lesverdig.
Valerie Kubens, Fædrelandsvennen
Anmeldelser Prinsesse Bari

«Sterk og eksepsjonelt lesverdig.»

 
Valerie Kubens, Fædrelandsvennen

Brutal roman fra Sør-Korea

«Hwang Sok-Yong fletter sammen eventyr, storpolitikk og livsvilje i et brutalt vitnesbyrd om verdens urettferdighet... Når han skriver om sult, fattigdom og undertrykkelse i Nord-Korea, stoler jeg på stemmen som forteller... Prinsesse Bari er oversatt av Jarne Byhre. Han må ha hatt en svært krevende oppgave med å tilgjengeliggjøre boken for norske lesere. Han har gjort en glimrende jobb.»

Anne Cathrine Straume, NRK

«Medrivende om menneskesmugling og magi. (...) Boka er konstruert som en gjenfortelling i moderne nøkkel av et klassisk koreansk eventyr om en prinsesse Bari. De ulike planene skaper fruktbar dybdevirkning. (...) Boka er også en sterk samtidskildring av kulturmøter vi ikke vanligvis opplever. Sok-Yong har skapt en fortelling med sterk appell, overbevisende oversatt fra koreansk av Jarne Byhre.»

Jon Rognlien, Dagbladet

Eventyrlig koreansk

«I tillegg til å tegne et utrolig fascinerende og meget lærerikt bilde av vanlige nordkoreaneres hverdagsliv på åtti og nittitallet, er «Prinsesse Bari» en roman om flukt – om hvilke enorme strabaser en flyktning kan ha vært gjennom før hun havner som illegal innvandrer i Vesten... Prinsesse Bari er en overbevisende bok om livskraft og lidelse, urett og overlevelsesvilje – en roman som på dypt humanistisk vis utvider synet på dine medmennesker. Oversetter Jarne Byhre ser ut til å ha gjort en svært god jobb med den tidvis drømmepoetiske, tidvis beskrivende originalteksten.»

Gerd Elin Sandve, Dagsavisen

«En historie med sjeldent mange fasetter, vakkert fortalt i en slags miks av fabel og realisme. en sterk historie om det å miste absolutt alt.»

Eva Hilde Murvold, Trønder-Avisa

«Denne fiksjonssblandingen, en koreansk form for magisk realisme, spekket med vakre naturskildringer, gir en innsikt i et terrorregime vi hører for lite om. Samtidig gir den nesten ufattelige, men realistiske historien til Bari den globale flyktningen et ansikt. Gripende og viktig lesning. Jarne Byhre (...) har gitt den norske utgaven en lyrisk og fin språkdrakt som står i kontrast til den forferdelige historien. Anbefales.»

Anne Schäffer, Tara

«En praktfull kvinnelig karakter som utrettelig kjemper for å finne sin plass i en brutal verden. Poetisk, hallusinerende og først og fremst en vakker roman om fortrengning, flukt og immigrasjon. Dette er en moderne fabel du øyeblikkelig må oppdage.»

Page des Librairies

Til toppen

Om forfatter

Hwang Sok-Yong (f. 1943) regnes som Sør-Koreas mest anerkjente forfatter. I 1993 ble han dømt til syv års fengsel etter at han hadde reist uten tillatelse til Nord-Korea for å fremme utveksling mellom de to landene. Etter fem år ble han benådet av presidenten. Han har mottatt Sør-Koreas fremste litterære priser, og hans romaner og noveller er utgitt over hele verden.