Vi bygde operaen (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2008
Antall sider: 253
Forlag: Font Forlag
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788281690172
Omtale Vi bygde operaen

En helt unik fotodokumentarisk praktbok ble utgitt til åpningen av Den Norske Opera & Ballett i april 2008. Den prisbelønte fotografen Ken Opprann hadde en eksklusiv anledning til å oppholde seg på byggetomta i Bjørvika fra første spadestikk. I fem år dokumenterte han hverdagen, anstrengelsene og hvilepausene til arbeiderne som virkeliggjorde dette omfattende og prestisjefylte byggeprosjektet. Ukentlig fotograferte han også operatomten fra et nærliggende hustak, og gav oss derved en varig og verdifull dokumentasjon på hvordan Bjørvika gradvis endret seg etter hvert som bygget tok form.

Oppranns hovedhensikt har imidlertid vært å gi ansikt og navn, og derigjennom en velfortjent plass i historien, til alle dem som har bidratt til å reise dette praktfulle huset.

Til toppen

Anmeldelser Vi bygde operaen

”Ken Opprann er en av Norges mest anerkjente fotografer, prisbelønt og internasjonal (…) Hans evne til å innta observatørens rolle i bildets randsone og til på gjennomført vis å komponere med så vel ro som dynamikk og progresjon, gir boken som formidlingsmedium et eget liv (…) I (anleggs)perioden har bygningsarbeiderne spilt de viktigste rollene i en oppsetning som nå har ledet fram til et ferdig bygg. Ken Oppranns fotografiske dokument gjør at de vil bli husket, navngitt, festet til svarthvite bilder som fotografen løfter ikke bare gjennom bevaringsstanken i seg selv, men gjennom hans fotografiske forståelse av at hvert bilde og hver person i seg selv er en del av historien.”

Dagsavisen

”Oppranns bok er viktig. Ikke fordi den dokumenterer byggingen av operaen, men fordi den går tett innpå de som har oppført den (…) Menneskene som framstår med hjelmer og sikkerhetsutstyr, dykkerdrakter og vernemasker i denne boka, gjør sin jobb for at stjerner og divaer skal kunne stå på en scene og praktisere verdens kanskje mest eksklusive kunstform (…) I likhet med Operahuset vil denne boka bli stående. Den er en sang om en virksomhet menneskene har drevet med til alle tider; bygget verden videre.”

Dagbladet

Til toppen

Om forfatter

Ken Opprann (f. 1958) har studert foto ved Academy of Art-universitetet i San Francisco. Han var fast tilknyttet Aftenposten som nattfotograf i årene 1995 til 2003, og er nå frilansfotograf med base i Oslo. Opprann jobber helst med reportasje- og dokumentarsaker, og han har reist og fotografert i mer enn 60 land. Ken Opprann har vunnet en rekke priser for sine arbeider, blant annet Årets Bilde i 2001 og Fuji European Press Photographer Award 2002. Han har tidligere utgitt den fotodokumentariske boken Vi bygde operaen (2008).