I det første opplaget av Lises gatekjøkken har dessverre deler av denne oppskriften på s. 94 falt ut. Her er oppskriften i sin helhet:

«Gresk» salat med kylling, hummus, avokado og syltet rødløk

4 personer

2 hjertesalat
½ agurk
200 g gode tomater
150 g fetaost
2 dl hummus
150 g kikerter
1–2 avokadoer
2 grillede kyllingbryst
spirer og/eller friske urter som basilikum, persille, oregano
knust tørket chili
syltet rødløk
oliven (uten sten)
olivenolje
rødvinseddik
eller balsamicoeddik
salt og kvernet pepper

Vask og rens salaten og skjær den i grove strimler. Skjær agurk og tomater i jevne små biter. Rens avokadoen og skjær den i terninger eller tynne skiver. Skjær de grillede kyllingbrystene i tynne skiver eller terninger.

Fordel salat, agurk og tomat i fire boller eller bokser. Drypp over litt god olivenolje og noen dråper eddik. Krydre lett med salt og kvernet pepper. Topp med smuldret fetaost, hummus, kikerter, avokado og kylling. Avslutt med spirer, urter, oliven og syltet rødløk. Drypp over litt ekstra olje og en liten klype chiliflak.

 

Syltet rødløk 
2 rødløk 
1 dl eplesidereddik eller 7 % eddik 
2 dl sukker 
2 ½ dl vann 
en god klype salt

Rens og skjær løken i tynne skiver. Ha løken over på et sylteglass. Kok opp eddik, sukker og vann i en kasserolle. La det småkoke til alt sukkeret er oppløst. Tilsett en god klype salt og hell den varme syltelaken over løken (løken skal være dekket av lake). Sett på lokket og la løken stå i romtemperatur til avkjøling.

Løken kan brukes straks den er avkjølt, men blir enda bedre hvis den kan få stå natten over. Oppbevares kjølig.

 

Hummus 
400 g kokte kikerter 
½ ts malt spisskummen 
2 ss rå tahini 
1 (stort) hvitløksfedd 
2 ss sitronsaft
2 ss olivenolje 
salt 
knust spisskummen, røkt paprikapulver (eller chili) og et persilleblad til pynt

Skyll kikertene godt i kaldt vann hvis du bruker ferdigkokte kikerter på boks. Kjør ertene til grov mos i en hurtigmikser. Tilsett spisskummen, tahini, finhakket hvitløk, sitronsaft og olivenolje. Kjør til en fin mos, tilsett litt vann (ca. ½ dl) hvis hummusen virker veldig tykk. Smak til med salt. Pynt med et dryss av spisskummen og paprikapulver, noen dråper olivenolje, litt ekstra sitronsaft og hakket persille.