Gull (Innbundet)

101 portretter av norske OL-vinnere

Forfatter:

og

Arnfinn Johnsen (Illustratør)

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 239
Illustratør: Johnsen, Arnfinn
Forlag: Font Forlag
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788281692671
Kategori: Biografier og Kunst og foto
Omtale Gull

Gjennom tyve år har den prisbelønte fotografen Arnfinn Johnsen fått anledning til å portrettere alle våre olympiske gullmedaljevinnere, fra Hjallis til Johaug. Her møter vi menneskene bak medaljene, og for en sjelden gangs skyld uten idrettstøy og sponsormerker. Ved siden av fotografiene får hver og en av de 101 norske OL-vinnere hvert sitt tekstlige portrett, ført i pennen av Åge Dalby. GULL er en praktfull kavalkade over vår stolte idrettshistorie, og en flott gavebok til alle sportsinteresserte nordmenn.

Til toppen

Om forfatter
Åge Dalby (f. 1944) er forfatter og har tidligere jobbet som sportsjournalist i VG, sportssjef i NRK og redaktør i Vi Menn. Han har vært styremedlem i Norges Skøyteforbund og president i Idrettspolitisk Forum på Toppidrettssenteret. Fra 2002 til 2011 var han direktør for Norges Olympiske Museum på Lillehammer, og han er hovedforfatter for norsk idretts offisielle OL-bøker: Olympiske sommerleker 1896-2004 og Olympiske vinterleker 1924-2006.

Arnfinn Johnsen (f. 1958) er en av Norges mest premierte fotografer, og har mottatt en rekke norske og internasjonale priser og utmerkelser for sitt fotografiske arbeid. Blant annet har han blitt kåret til "Årets Fotograf" av Norges Fotografforbund. I 2009 ble Johnsen tildelt en "Bronze Award" og en "Merit Award" i det prestisjefylte fotomagasinet "Black and White" i USA, og samme år fikk han Norges Fotografforbunds aller høyeste utmerkelse: "Gull med Krans".

Johnsen drev i en årrekke et portrett- og reklamestudio i Hamar. Anerkjennelsen av ham som fotograf og kunstner har medført at han har blitt tildelt et kunstneratelier på Disen Kulturveksttun. Han er også utdannet pedagog, og underviser i foto ved Hamar Katedralskole. I 2012 ble han kåret til Norges beste fotolærer.

Johnsen har hatt åtte separatutstillinger og deltok med hele tyve bilder på utstillingen "Midt i ansiktet" på Norsk Museum for Fotografi - Preus Museum. I 2002 ble han plukket ut til å delta i boken "103 øyeblikk" der Morten Krogvold presenterte norsk portrettfotografi. Samme år kjøpte Hasselblad i Sverige et av hans bilder for å presentere i sin katalog.

Mest kjent er han for sitt prosjekt "Gullklubben", der han siden 1992 har portrettert nordmenn som har vunnet gullmedalje i De olympiske leker.