Tjen folket! (Heftet)

Forfatter:

Brit Sæthre (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 186
Forlag: Font Forlag
Språk: Bokmål
Originaltittel: Wei renmin fuwu
Oversatt av: Sæthre, Brit
ISBN/EAN: 9788281690455
Kategori: Romaner
Omtale Tjen folket!

Vi er i Kina i 1967, på høyden av kulturrevolusjonen og den tilhørende Mao-dyrkelsen. Den unge bondesoldaten Wu Dawang tjenestegjør som adjutant og lakei for en lokal militær kommandant. Men så lar seg han forføre av kommandantens vakre, unge kone, som kjeder seg i provinsen. De to hemmelige elskerne oppdager snart at deres begjær og seksuelle tilfredsstillelse når nye, svimlende høyder hvis de samtidig skjender og smadrer en statue av Mao i kommandantens bolig. Den erotiske leken deres utvikler seg til en konkurranse om hvem av dem som kan opptre mest kontrarevolusjonært, ved å ødelegge de aller helligste symbolene på Den store lederen - knuse kommandantens elskede Mao-portretter, rive i filler Den lille røde, trampe på Den store styrmannens visdomsord.

Til toppen

Andre utgaver

Tjen folket!
Bokmål Ebok 2012

Flere bøker av Yan Lianke:

Anmeldelser Tjen folket!

"Troverdig og vakkert (...) En underholdende fabel som ved hjelp av humor og satire kritiserer et system innenfra."

VG

”Komisk og rørende (…) en raffinert lek med forfatterrollen der han ubesværet springer ut og inn av teksten, en utmerket bok – tankevekkende, pussig og eggende på samme tid (…) Det er ingen tvil om at Brit Sæthre har fått til et godt norsk språk, ispedd akkurat passe doser av slik fremmedartethet som framkaller den fjerne begrepsverdenen romanen beveger seg i. For selv om det lett kan sies at boka handler om allmenneskelige affærer, tar den oss med til steder der det lukter annerledes. Også av skriften.”

Klassekampen

"Den kinesiske forfatteren Yan Lianke har skrevet en morsom og utleverende bok om eksesser under kulturrevolusjonen på 60-tallet."

Dagbladet

"En fryd å lese (...) overstadig og øm politisk satire som går Dag Solstads Gymnaslærer Pedersen en høy gang."

Aftenposten

"Velskrevet og vittig satire (...) fungerer som mer enn politisk sprengstoff.

Bergens Tidende

"Tjen folket! er en blanding av feel good-roman og fabel (og) et forfriskende møte med nyere kinesisk litteratur. I tillegg til at den gir et godt innblikk i en sentral del av Kinas historie, er det også en vakker og medrivende fortelling om forbudte følelser. Dette er en eneste stor opptur av en fortelling."

Jorid Mathiassen, Bok og Samfunn

"Denne boken ærekrenker Mao Zedong og hæren, og flommer over med sex. Den må ikke distribueres, utveksles, kommenteres, siteres eller skrives om."

Kinas sentrale propagandabyrå

"Lianke (er) en av Kinas største levende forfattere og mest kraftfulle satirikere."

Guardian

"Yan Liankes Tjen Folket! er en bitende parodi på livet i 1960-årenes Kina under kaoset som preget landets kulturrevolusjon (...) en herlig og skarp satire som bobler over av absurditet, humor og vidd."

L.A Times

"Denne boken er et kapittel fra et stykke levende historie som verden utenfor Kina først i det siste har fått et glimt av."

New York Times

Til toppen

Om forfatter

Yan Lianke (f. 1958) er utdannet ved universitetet i Henan og i litteratur ved kunstinstituttet til Folkets hær. Han debuterte i 1978 som skribent for Hæren. Han har utgitt flere romaner og en lang rekke novellesamlinger som kjennetegnes ved en ny og oppsiktsvekkende stil og tematikk. Han har mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap, blant annet de prestisjetunge Lu Xun-prisen (2000) OG Lao She-prisen (2002). Yan Lianke bor i dag i Beijing.