David Diop
© © FUGACES - Alice Joulot

David Diop

David Diop er en fransk-senegalesisk forfatter, født 1966. Han fikk den internasjonale Booker-prisen i 2021 for romanen Om natten er alt blod svart (Frère d'âme; på norsk i 2020). Oppfølgeren Slaveporten (La Porte du voyage sans retour, 2021), om en fransk botanikers reise i Senegal på 1700-tallet, ble møtt med overstrømmende kritikker i fransk presse. Slaveporten kom på norsk høsten 2022.

David Diops far var senegalesisk, moren fransk. Han vokste opp i Senegals hovedstad Dakar, men returnerte til Frankrike for å studere. Han jobber til daglig som professor i litteratur ved Universitetet i Pau og Pays de l’Adour ved de franske Pyreneene og forsker på fransk 1700-tallslitteratur og franskspråklig litteratur fra Afrika sør for Sahara.

Diop debuterte som romanforfatter i 2011 med en fortelling om elleve senegalesere som i 1889 ble sendt til verdensutstillingen i Paris. Det store gjennombruddet kom med andreboka Om natten er alt blod svart, som ble utgitt på fransk i 2018 og tar opp en underbelyst side av fransk historie: skjebnen til de vestafrikanske soldatene som kjempet på fransk side under første verdenskrig. Boka ble nominert til alle de store litteraturprisene i Frankrike, og tildelt Prix Goncourt des lycéens. I Italia fikk den Strega-prisen for beste utenlandske roman, mens den i Nederland ble nominert til Den europeiske litteraturprisen. I 2021 vant den så den internasjonale Booker-prisen, som kanskje er verdens mest prestisjetunge pris for oversatt skjønnlitteratur etter Nobelprisen.

Det er Tom Lotherington som oversetter David Diop til norsk.