Sayaka Murata
© © Bungeishunju Ltd.

Sayaka Murata

Sayaka Murata (f. 1979) er født og oppvokst i Chiba øst for Tokyo. Hun står fremst i en rekke av yngre japanske forfattere som skriver godt og annerledes om konformitet, familieliv, arbeid og kjønn. Murata studerte ved Tawagawa-universitetet i Tokyo mens hun jobbet deltid i en døgnkiosk. Der fortsatte hun å jobbe også etter at hun slo gjennom som forfatter.

Murata ga ut sin første roman Junyū («Amming») i 2003, som hun fikk Gunzo-prisen for debutanter for. Hun fikk sitt internasjonale gjennombrudd med romanen Døgnåpent (Konbini Ningen, 2016, på norsk i 2020) om 36 år gamle Keiko som aldri har passet helt inn, men har funnet seg til rette i jobben på en kiosk i Tokyo, noe familien og vennene, som ønsker at hun skal etablere seg, ikke vil godta. Døgnåpent er oversatt til mer enn 40 språk og har solgt i mer enn én million eksemplarer verden over. I 2018 fulgte romanen Jordboere (på norsk i 2023) om Natsuki, som har blitt misbrukt og i voksen alder går inn for å skjerme seg helt fra samfunnet.

Murata har hittil utgitt tolv romaner og har vunnet alle de viktigste bokprisene i hjemlandet, deriblant Mishima Yukio-prisen (2013), Noma-prisen for litteratur (2009) og Japans mest prestisjefulle litteraturpris Akutagawa-prisen for Døgnåpent (2016). Hun bor i Tokyo.